A növények vére és az ember vére

A növények vére és az ember vére

A növények, az állatok és az emberek is táplálkoznak, és ennek a táplálkozásnak a közös nevezője a vér, legyen az növényi, állati vagy emberi sajátságokkal bíró szubsztancia.

A táplálékból vér lesz. A vér feladata pedig az, hogy táplálja a szöveteinket.

A kínai orvoslásban a vér képzéséért alapvetően a Föld elemhez tartozó Gyomor-Lép rendszer a felelős. Az anyaföld biztosítja minden rajta élő számára a táplálékot. És mi fogadná be ezt, ha nem a Föld elemhez tartozó szervrendszer.

A Gyomor nem egyszerűen egy puha zsák, amibe ételt italt tömünk, és ahol egyszerűen megkezdődik a belepakolt anyagok emésztése.

A Sárga Császár Belgyógyászati Könyvében a Gyomor az emésztésért felelős fő szerv, azaz ő az, aki biztosítja az összes többi szerv számára a táplálékot. Nem pusztán savval péppé aprítja a bele került ételeket, sokkal inkább egy olyan keveréket készít, ami lehetővé teszi az emésztés és felszívódás további folyamatait. Ha egyszerűen csak szétmarná az ételt, a szervezetünknek minden őt alkotó részt ezekből a széttöredezett, szétmart alapelemekből kellene felépítenie.

A természet szerencsére ennél intelligensebb, és a testünket vezérlő természetes intelligencia teszi lehetővé azt, hogy megfelelő módon tápláljuk szerveinket és azt is, hogy éljünk az esetlegesen kialakuló vérszegénység alább ismertetett egyik kezelési lehetőségével.

A Gyomor tehát előkészíti az ételt. Az emésztés következő szakaszában az előkészített étel a Vékonybélbe jut. A Vékonybél feladata az, hogy elválassza egymástól a tisztát és a tisztátalant. Ez azt jelenti, hogy azon túl, hogy tovább folytatódik a táplálék intelligens lebontása, a Vékonybél megkülönbözteti azt, ami azonnal felhasználható, attól, ami nem. A felhasználható elemek felszívódnak és a vérbe kerülnek.

A vérszegénység kialakulásának a hátterében – amennyiben nem rendszeres vérvesztésről, vérzésről vagy a vörösvérsejtek idő előtti széteséséről van szó – nem megfelelő táplálkozás, tápanyagfelszívási zavar vagy csökkent vérképzés áll.

A vérszegénységnek számos formája ismert. Szinte mindegyikükben közös az, hogy a vérben jelentősen csökken a haemoglobin mennyisége.

Hemoglobin

A vérben keringő vörösvértestek festékanyaga, a hemoglobin köti meg a levegő oxigénjét, és szállítja el az érhálózaton keresztül a sejtekhez. Ott leadja az oxigént, a sejt pedig működéséhez és a tápanyagok átalakításához felhasználja azt.

A hemoglobin a vért vörös színűre festő anyag. Hem nevű része tartalmazza a vasat, ami az oxigén szállításáért felelős. Ha kevés a vas, kevés a működőképes vörösvérsejt.

Klorofill

A klorofill a növényeket zöldre festő anyag, mely kulcsszerepet tölt be a növények táplálkozási folyamatában, a fotoszintézisben.

 

A fotoszintézis során növények, algák és egyes baktériumok a Napból származó fényenergia felhasználásával szervetlen vegyületekből szerves vegyületeket állítanak elő.

A fényenergia begyűjtéséhez a fotoszintetizáló szervezetek speciális pigmenteket használnak, amelyek közül legfontosabb a klorofill.

 

Hemoglobin hem része                                      Klorofill a

A hemoglobin oxigénszállításért felelős része és a klorofill központi része már ránézésre is óriási hasonlóságot mutat. A leglényegesebb különbség a két molekula központjában látható. A klorofill központjában egy magnézium atom, a hem központjában egy vas atom található.

Az évezredes hagyományok és a tapasztalatok alapján a zöld ételek rendkívül hatékonyan alkalmazhatóak a vérszegénység különböző eseteiben.

A magyarázat abban rejlik, hogy a szervezetbe bejuttatott klorofillban csak néhány kötést kell megváltoztatni és a központi magnézium atomot kell kicserélni egy vasatommal, és kész a hemoglobin oxigénszállításért felelős része. Ez a folyamat lényegesen kevesebb energiát vesz igénybe annál, mintha egyszerű atomokból kellene felépíteni a hemoglobin hem részét.

Tekintettel arra, hogy tudjuk, hogy a Gyomor nem roncsolja össze az elfogyasztott zöld növényekben lévő klorofillt, és a Vékonybél kiválogatja és felszívja azt, vérszegénységben ésszerű valamilyen magas klorofill és magas vastartalmú növényi eredetű táplálék rendszeres fogyasztását javasolni. Ennek talán leghatékonyabb formája az alga, amely mind a klorofillt, mind a vasat nagy mennyiségben tartalmazza. Vérszegénység esetén alkalmazva ennek hatékonyságát klinikai tapasztalatok is alátámasztják.

(Vasat gyógyszer formájában a nem megfelelő felszívódás és a viszonylag nagy számban fellépő mellékhatások miatt nem javasolt fogyasztani.)

A mikroalgák vastartalma (100 gr algában):

Spirulina                      Klorella                       Vad kékeszöld             Leggazdagabb egyéb forrás

58 mg                            133 mg                        130 mg                                    Borjúmáj: 6,5 mg

 

A táblázat forrása: Paul Pitchford, Gyógyító táplálkozás

Nem mellesleg a kínai gyógynövényekkel foglalkozó, sok száz éves tapasztalatot felhalmozó gyógynövénykönyvek az algák szedését a Föld elemhez tartozó szervek (Gyomor, Lép) legkülönfélébb egyensúlyzavarainak kezelésére javasolják.