Fa elem – Tavasz

A kulcsszavak: születés, fejlődés, növekedés, megújulás, új kezdet, előrelátás, remény, munkálkodás, életerő és bőség.

A Fa elem képviseli a tavasz erejét. Frissességet és megújulást hoz az életünkbe, egy új kezdet lehetőségét friss ötletekkel, világos célokkal és tervekkel. Az emberben a Fa elem adja a születés, a növekedés és a célirányos mozgás képességét, olyan mozgásét, amivel könnyedén győzzük le nehézségeinket, miközben haladunk előre. A látás képessége is ide tartozik, mert ha vannak célok, akkor látjuk, hogy hova tartunk. Ha van cél, akkor van remény, és vannak kilátásaink.

A Fa elem erejével elszántan küzdjük le az akadályokat és haladunk az utunkon. Ő adja nekünk az erőt, a rugalmasságot és az alkalmazkodóképességet, hogy megvalósítsuk a terveinket. Jól működő Fa elem esetén életünk reményteli és optimista. A Fa elem felelős a szabad, akadálymentes áramlásért (vér, nyirok, szövetközötti folyadék, energia, érzelmek, gondolatok szabad áramlásáért is). A jól működő Fa elem biztosítja a rendszerességet és egyben jó kordinációt is jelent. Jó időben jó helyen lenni, meglátni a lehetőséget és képesnek lenni megragadni azt, ez is a Fa elem erejének a megnyilvánulása.

YinYang 3Kincs
Fa Elem – Máj, Epe

A tervezés Fő szerve: a Máj
A döntéshozatal és ítélkezés Fő szerve: az Epehólyag

Fizikai, energetikai szinten

Színe: zöld
Íze: savanyú
Illata: avas
Testrésze: inak és izmok
Érzékszerve: látás
Fizikai szerve: máj és epe
Megnyilvánulása: körmök

A kínaiak az inakat és az izmokat a Fa fizikai megtestesülésének tartották. Ez az, ami talán a legnyilvánvalóbban kapcsolódik a Fa elemhez társított mozgáshoz és rugalmassághoz. Nem pusztán arról van szó, hogy egyszerűen csak mozgassuk egyes testrészeinket. A mozgás nem önmagáért van, célja van és előre irányul. Alkalmazkodik és ennek megfelelően kellően rugalmas a különböző helyzetekben. A mozgás tavaszi mozgás lesz, azaz dinamikus, erőt és rugalmasságot sugárzó, miközben jól kordinált és összerendezett. Ha nem jól működik a Fa elem, az inak, izmok nem lesznek rugalmasak és erősek. Könnyen húzódnak vagy szakadnak.

A céltudatosság előrelátást feltételez. Így a látás képessége és maga a szem is a Fa elemhez tartozik. Az időskori látásgyengülés a Fa elemhez tartozó természetes folyamat része, hiszen a szem rugalmassága, alkalmazkodóképessége csökken. Lao Ce a Tao Te Kingben azt írja: a fiatal fa rugalmas és hajlékony, az öreg fa száraz és merev. Az öreg fában a fa nedve nem jut el az ágakba, elveszítik rugalmasságukat, hajlékonyságukat. De elképzelhető az ellenkezője is, amikor a fa nedve túlságosan szabadon áramlik felfelé. Ez nagy nyomás érzetét kelti bennünk, különösen a szem környékén és a fejen. Nyomó jellegű fejfájás, szemnyomás mind a Fa elem rendellenessége.

A frontérzékenység is a Fa elem zavara, mert ez is a nyomásszabályozás problémája. A Fa elemhez tartozik a szél. Szélre, huzatra, légkondicionálóra érzékenység az elem gyengeségét jelentheti.

A szélütés egyértelműen Fa elem eredetű. Egyoldali panaszok is az elem működészavarára utalnak. Maga a máj a megújulásra talán leginkább képes szerv. Az epefolyadék termelődik benne. Mivel az epe tüzes jellegű folyadék, hűtésre szorul. Az ember hűtőfolyadéka a vér, ezért a máj egy hatalmas vérraktár is egyben.

A véralvadás vezérlése is meghatározott terv szerint működik, ezért is a Fa elem a felelős. A nők esetében az egyik legfontosabb működés, ami utal a bennünk lévő Fa elem állapotára, a menstruációs ciklus, aminek a megújuláshoz és a szaporodáshoz egyszerre van köze. Májat mindig kezelünk ilyen esetekben. Tiszta szemek, jó látás, rugalmas ízületek, normális menstruáció, megfelelő véralvadás, jó hormonháztartás, akadálymentes keringés – ez mind a harmonikusan működő Fa elemnek köszönhető.

Lelki szinten (érzelmek, gondolkodás)

A Fa elemet leginkább a tehetetlenség és az elégedetlenség billenti ki az egyensúlyából ezen a szinten. Mivel lelki szinten is a nyomást szabályozza, leginkább a stresszhez alkalmazkodás okoz problémákat számára, hiszen a stressz lelki nyomás.

Az érzelmek közül a harag kapcsolódik a Fa elemhez, ami sokszor a semmiből jövő, a nyugodt felszín alól előtörő energiára emlékeztet. Amikor kiengedjük a haragot magunkból, akkor milyen hangot adunk? Kiabálunk. Ha egyensúly hiány van: vagy kirobban a harag belőlünk, vagy természetellenesen hiányzik, amit elfojtásnak hívunk. A harag erős és zajos. Ha nem kerül felszínre, akkor belül fog rombolni, frusztráció, megbántottság, rosszindulat formáját öltheti.

Bármilyen érzelem energikus, szabad és hangos kifejezése a Fa Elemhez tartozó jellemző. A kirobbanó hang – a kiabálás. Nem hangerőt jelent, hanem egy energiát. Lehet, hogy nem beszél hangosan az ember, de mindent elsöprően nyilvánul meg. Van egy egészséges energia és erő, amit az embernek ki kell nyilvánítani. Ha ez túlzásba kerül vagy hiányzik, akkor ez az elem egyensúlyzavarára utal.

Mentális szinten a Fa elem az a képesség, hogy megtervezzük az életünket és helyes döntések mentén éljünk. Ide tartozik az új ötletek megszületése és kidolgozása. Egy célra irányuló logikus gondolkodás, következtetések. Tervezés, döntéshozatal, előrelátás. Ha ez jól működik, akkor a megfelelő időben, a megfelelő helyen leszünk és cselekszünk.

Egyensúly hiánya esetén rögeszmék jelentkezhetnek, a gondolkodás elveszíti a rugalmasságát, nem vagyunk képesek több szemszögből nézni ugyanarra a dologra. Lehet az is, hogy az elménk össze-vissza csapong, terv nélkül. A gondolataink nem világosak, kuszák, mert nem tudnak szabadon áramolni. Könnyen elveszítjük a gondolat fonalát, miközben beszélünk.

Szellemi szinten

Optimizmus, jövőbe mutató remény. Képzelet és cél. Ha egyensúlyhiány van: reménytelenség, céltalanság jelentkezik. Nem látjuk a jövőt, emiatt elkeseredettek, beletörődöttek, csüggedtek lehetünk. Remények és álmok a jövőről – legyen az bármilyen cél – anyagi célok és belső célok. Valójában a belső célok tartanak minket életben. Ezek nélkül minden anyagi cél is értelmét veszíti, azt érezzük, hogy magának az életnek is elveszik az értelme. Remény és fejlődés lehetősége. Erő a fejlődéshez, új szintekre emelkedéshez. Felfelé irányuló mozgás. Vagy éppen állandóan távoli célokat, terveket hajszolunk és sohasem tudjuk élvezni a munkánk gyümölcsét. Azt mondjuk, majd, ha ezt meg ezt elértük, akkor jól érezzük magunkat. Sokszor így reménytelen hajszának tűnik az egész élet. Vagy éppen megrekedünk egy helyzetben és nem vagyunk képesek mozgásra.