Víz elem – Tél

A kulcsszavak: kitartás, szívósság, eltökéltség, akaraterő.

Befelé fordulás, a tartalékok képzése és felhasználása.

Télen lehetőségünk van szünetet tartani, pihenni, regenerálódni és erőt gyűjteni. Télen természetes körülmények között kénytelenek vagyunk befelé fordulni. Amikor leesik a hó, csend ül a tájra, ilyenkor meghallhatjuk a belső hangot, a csend hangját.
A Víz adja a képességet, hogy megtaláljuk belső erőnket és a létezés legmélyebb értelmével kerülhetünk így kapcsolatba.
A Víz adja a nyugalmat. A tartalékolás és a tartalékok módszeres felhasználásának a képességét.

Tartalékok nélkül senki sem marad életben. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan tartalékolnunk kell. A természet sem tartalékol, csak télen. És önmagában a tartalék nem elég, szükség van egy belső viszonyulásra és annak a tudatára, hogy nincs az a kemény időszak, ami örökké tartana. De addig ki kell tartanunk. Ez egyfajta szigorú eltökéltséget jelent, amely rendületlenül kitart, történjen bármi.

A tartalék egy olyan rejtett erő, ami lendületben tartja az évszakok és a pangó időszakok közötti áramlást. Tartalék és víz hiányában félelem van.
A Víz elem megfoghatatlan és nehezen leírható.

A csontjaink 40%-a víz és mégis viszonylag szilárdnak érezzük azokat. Az ember 60-70%-a víz.
Az egész biológiai életünk vizes alapú keringésen alapul.

Víz elem - Tél
Víz elem – Vese, Húgyhólyag

A Csatornákat Irányító Hivatalnok: a Vese Fő szerv
A Víztározás Irányításáért felelős Hivatalnok: a Húgyhólyag Fő szerv

Fizikai-energetikai szint

Színe: kék, fekete
Íze: sós
Illata: poshadt
Testrésze: csontok (csontvelő és az agy is)
Érzékszerve: fülek
Fizikai szerve: vese, húgyhólyag
Megnyilvánulása: haj

A Húgyhólyag a víz tárolásáért felel, a Vese pedig a víz tisztításáért.
A test jelentős része víz, ezért is kiemelkedő fontosságúak a víz anyagcseréjét és tárolását szabályozó rendszerek. Víz nélkül nem tud működni egyik szerv sem. Az egész test működésének az alapja az energia és a folyadékok áramlása, keringése.

A bennünk lévő vízegyensúly attól függ, mennyi vizet tartunk vissza és mennyit választunk ki belőle. És persze számít a víz tisztasága is.
Vizet veszítünk légzéssel, izzadással, széklettel, vizelettel.
A Vese által kiválasztott szennyeződés a Hólyagba kerül, ennek kiűrítése az ő felelőssége.
Betegségei: oedema, hólyaggyulladás, vizeletvisszatartási zavarok, és ez mind a mérgek nem megfelelő kiválasztásából adódik.
Tartsuk szem előtt, hogy a Hólyag meridián a leghosszabb valamennyi közül (67 akupunktúrás pont van rajta), ami utalhat a csatorna és a Víz elem fontosságára.

Ha elegendőek a tartalékok, de rosszul gazdálkodunk vele, rossz lesz a vízelosztás. Egyik helyen túl sok van, máshol túl kevés.
Ha nem működik megfelelően a Vese, nem tudja megtisztítani a vért a szennyeződésektől.
A klasszikus kínai orvoslás szerint a Vese egy raktár, ahol az öröklött energia, az esszencia lakik, ami nélkül a szervezet életképtelen. Ez a földi élet alapja, minden élettani folyamat mozgatója.
Az esszencia működése a gyertya kanócához hasonlítható. Életünk elején meggyújtjuk a kanócot és ahogy öregszünk, az úgy rövidül, fogy az esszencia. Ahogy a gyertya leég, úgy lobban el életünk is, az esszencia elfogyása egyben földi életünk végét is jelenti (erőszakos halálnál persze el is lehet fújni a gyertyát).

A Vese legfőbb funkciója a fizikai szinten az, hogy erőt és a kitartást biztosítson számunkra, ami életben tart minket.
A csontok és a csontvelő irányítása tartozik hozzá. A kor előrehaladtával jelentkező csontritkulás a folyamatosan fogyatkozó esszencia következménye is.
Szerepe van a deréktáj és a keresztcsont helyes működésében. Fázó, fájó derék gyenge Vese energiára is utalhat.
Uralja a Velőt, ami a csontvelőt és az agyat is jelenti egyben – a kínaiak például a Vesét a hosszútávú memória kulcsának tartják.
Oedema, száraz bőr, szorulás, hasmenés, szexuális zavarok, derékfájás, fülcsengés, süketség, nagyothallás, gyengeség, stb..mind valamilyen Vese energia egyensúlyzavar következménye is lehet.

Lelki szinten (érzelmek, gondolkodás)

A Víz elem adja a legmélyebb tartalékainkat és erőnk forrását. Ha a belső tartalékaink bőségesek, az bátorságot, akaraterőt és kitartást ad nekünk. Ha ezek a tartalékok hiányoznak, félelmet érzünk, mert bizonytalanná válik a jövő.

A Víz elemhez társított érzelem a félelem.
A Víz elem egyensúlyhiánya rettenetes félelemként, pánikként vagy éppen a félelem abszolút hiányaként nyilvánul meg.

Egy kép segíthet megérteni, hogy milyen ez a félelem. Olyan, mint amikor kiszárad egy kút, nincsen víz, és az ember retteg, hogy szomjan fog halni. A jövő bizonytalan és félelmetes, a túlélés bizonytalanná válik. A másik kép az, amikor eláraszt bennünket a víz. A fuldokló ember kétségbeesett félelme és túlélni akarása jól tükrözi a félelem valódi mélységét, ami ilyenkor úrrá lesz rajtunk.

Az egyensúlyhiányos Víz elem jele a bizonytalan jövőtől való rettegés. Amikor attól tartunk, hogy az előttünk álló kihívásokat nem tudjuk teljesíteni, amikor félünk a holnaptól, mert úgy érezzük, hogy nem készültünk fel eléggé. Olyan ez, mintha nem lenne elegendő tartalékunk a tél túléléséhez. A félelem hatására az ember igyekszik elkerülni mindazt, amitől fél, menekülő utat keres, vagy elbújik előle, visszahúzódik önmagába, ahol biztonságban érezheti magát.

A másik véglet a félelem abszolút hiánya. Amikor az ember nem védekezik a kiszáradással vagy az áradással szemben, nem vesz tudomást a fenyegető veszélyről, és így menekül el a valóság elől.

Szellemi szinten

A Víz elem megnyilvánulása szellemi szinten a szellem akarata és elszántsága.

Ha nincsenek belső tartalékaink, ha gyenge a Víz elem, akkor az első nehézségeknél feladjuk a harcot, és elveszítjük a reményt.
Amikor a szellem kimerül, az emberben megszűnik az élni akarás. Lehet, hogy a test és az elme még tovább működik, de a szellem már szinte halott, és hamarosan a test és az elme is összeomlik. Ha valaki nem akar élni, ha egy súlyos betegség vagy élethelyzet elleni küzdelmet feladja, nincs ember, aki képes lenne őt megmenteni. Ez a folyamat öregkorban figyelhető meg a legjobban, de egyre gyakrabban láthatjuk a beletörődésnek és a reménytelenségnek ezeket a jeleit fiatalabb embereken is.
Azt is gyakran látjuk, hogy ha valaki igazán eltökélt, még sok gyógyíthatatlannak kikiáltott betegségből is képes akár teljes egészében felépülni.
(Lásd Infaust c. írás)

Ha erős a Víz elem, az megfékezhetetlen akaratot ad, amivel átjutunk minden nehézségen. Olyan erőt és kitartást, amivel elérjük a szellemi céljainkat.