Kollégák, akiktől tanultam

Kollégák, akiktől az akupunktúrát és az orvosi szemléletet tanultam.

„Senki sem ér el semmit csupán a maga erejéből.” – taoista mondás

dr. Antonio Alzina – Toninak köszönhetem az orvoslás filozófiáját, ami szerintem az orvosi hivatás alapja.
Az embert testi, lelki, szellemi egységében kell tekinteni.
Az orvoslás tudomány és művészet is egyben.
„Az élet rövid, a művészet hosszú.”
Az orvoslás tudomány, amennyiben az alapja a természeti törvények ismerete és alkalmazása. És művészet, mert nem tudjuk mechanikusan, receptszerűen alkalmazni a törvényeket, hiszen nincs két egyforma ember. Bármilyen csábító is lenne, nincs allergia, fejfájás vagy derékfájás recept az akupunktúrában. Ha nincs két egyforma ember, nem lehet például két egyforma allergia, fejfájás vagy derékfájás sem.
Nem lehet két egyforma kezelés ugyanannál az embernél. Ha valakit kezelünk az egyik héten, a következő héten általában valami mást fogunk csinálni. Ha javult az állapota, akkor azért kell másképp kezelnünk, mert már nem ugyanott tart a betegség. Ha nem javult, akkor azért kell másképp kezelnünk, mert nem volt eredményes az, amit előzőleg csináltunk.

dr. Bodor Géza – Gézához jártam először akupunktúra gyakorlatokra. Amikor feltettem neki a kérdést: Hogy lesz valakiből jó akupunktúrás orvos? Ő kapásból rávágta: Tedd fel rá az életedet, csináld 10 évig és jó leszel belőle.

dr. Yu Funian – Amikor tapasztalt kínai orvostól szerettem volna akupunktúrát tanulni, ő volt az, aki a rendelőjében ezt lehetővé tette és hétvégenként is tanított néhányunkat a hagyományos kínai orvoslásra.

Mórocz Shimon – Kollégám, akivel közös rendelőben dolgozunk. Amikor eljöttem a kórházból, ahol belgyógyászként dolgoztam, mellette tanultam meg egy rendelő működtetését és az akupunktúra gyakorlati alapjait.

Telekné Klári – A gyakorlatban mutatta meg az összefüggéseket a betegségek és az emberek lelki működése között.

Paul Völgyesi – Mielőtt jelentkeztem a tanfolyamára, felhívtam, hogy megkérdezzem, addig is milyen könyvből készüljek? A következőt válaszolta: Szerintem olvasd el a Micimackó és a Tao-t.” Azonnal tudtam, hogy ez a képzés a jó irány.

Lévai Sándor – Az akupunktúra alapos ismerete mellett sok más tanítást is kaptam tőle. Amikor például azon lelkendeztem, hogy milyen sokat tudunk az akupunktúráról, csak annyit mondott: Mindig sokkal több lesz az, amit nem tudsz, mint amit tudsz.”
Amikor az akupunktúra tudásának útján még kezdő orvosokról volt szó, azt mondta: Nem jó, hogyha lefelé nézel, keress olyat, aki többet tud, addig is felfelé nézel.”

Mezősi Anna – Megmutatta a csapatmunka hatékonyságát. Egy beteg problémáit több irányból megközelítve és kezelve érezhetően gyorsabban értünk el kielégítő eredményeket.

Prof. Leonello Milani – Milánóban vettem részt egy szakmai továbbképzésen, ahol a Guna cég termékeinek tudományos hátteréről és gyakorlati alkalmazásáról volt szó. Leonello Milani professzor fergeteges előadást tartott, utána a liftben még összefutottam vele.
Megkérdeztem tőle, hogy miért nem hyaluronsavat ad a térdízületbe, ahogy azt várná az ember és sokan mások teszik és miért ad inkább kollagént a térdízület felszínesebb részeibe? Mélyen a szemembe nézett, a vállamra tette a kezét és azt mondta: Fiatal barátom, én hektoliterszám adtam korábban hyaluronsavat a térdízületbe, de az igazi eredmények a kollagén felszínes adását követően jelentkeztek.” És aztán el is mondta, hogy miért.

Worsley J.R. – Tőle kaptam az Öt elem akupunktúra csodáját.