Föld elem – Nyárutó

A kulcsszavak: táplálás, biztonság, stabilitás, aratás, bőség.

A Föld adja nekünk az átalakítás képességét. Emésztésnek is hívhatjuk, de ez nem csak az étel megemésztését jelenti, hanem az érzelmek, gondolatok megemésztését is.
A Föld ereje teszi lehetővé, hogy azt, ami történik velünk, fel tudjuk dolgozni és emlékek formájában el tudjuk raktározni és persze adott esetben előhívni.
Ez az elem adja a lehetőséget, hogy tápláljuk magunkat és másokat. Hogy együttérezzünk másokkal anélkül, hogy elveszítenénk önazonosságunkat. Hogy törődjünk másokkal és szükség esetén erőnkhöz mérten segítsük társainkat.
Ha jól működik a Föld elem bennünk, szilárdan állunk a földön és anyagi biztonságban érezzük magunkat.
Ez az érzés nem csupán abból ered, hogy kapcsolatban állunk a Föld fizikai felszínével, hanem a Föld szellemével való kapcsolatból, mely minden évben megújítja a táplálékkészleteket és jó esetben a következő évben is számíthatunk rá.

Föld elem - Nyárutó
Föld elem – Lép, Gyomor

Az ételt és italt feldolgozó Hivatalnok: a Gyomor Fő szerv
A Szállítás és Elosztás Hivatalnoka: a Lép Fő szerv

Fizikai-energetikai szinten

Színe: sárga
Íze: édes
Illata: illatos
Testrésze: izmok
Érzékszerve: száj
Fizikai szerve: gyomor, lép
Megnyilvánulása: ajak

Az összes fő szerv közül talán a Gyomrunkhoz vagyunk a legtiszteletlenebbek, sokszor egyáltalán nem törődünk vele. Hajlamosak vagyunk egy puha zsáknak elképzelni, amibe akkor és azt tömünk, amikor és amit csak akarunk, és azt gondoljuk, hogy ennek nem lesznek következményei az életminőségünkre. Pedig ez a szerv biztosítja az összes szerv számára a táplálékot. A Föld elem fő feledata a Táplálás, élettani szempontból vért és energiát állít elő. Mert a táplálékból vér lesz, és a vér fogja táplálni a szöveteinket.
Ő állítja elő az energiát minden szervünk számára, ezért ennek a szervnek az egyensúlyhiánya szinte bárhol működészavart okozhat a testben, de különösen a csatorna lefutásának megfelelően.
Szem és fülpanaszok, fejfájás, torokproblémák, gégegyulladás, torokgyulladás. Mellkasi fájdalmak, az ember azt hiheti, infarktusa van. Bélproblémák, lábfájdalmak, sérv, és szinte bármi, ami a csatorna lefutása mentén van.
Energia hiányában gyengeség, fáradékonyság, kimerültség, esetleg a lábak gyengesége jelentkezhet.
Sok emésztési zavar hátterében a Föld elem működészavara áll.
A Lép adja a mozgás és átalakítás erejét. A Lép osztja szét a táplálékot a szervek között.
Energiája a helyén tartja a szerveket és a vért. Sérvek, aranyér, visszér esetében a Lépet kell erőteljesen kezelni. Ha beütjük a kezünket vagy a lábunkat és az könnyen megkékül (“foltosodik”), ez is gyenge Lép működésre utal.

Lelki szinten (érzelmek, gondolkodás)

Lelki és szellemi szempontból a nyárutó a lelassulás és a betakarítás időszaka. Ilyenkor tekintjük át és értékeljük munkánk gyümölcseit. Egyensúly hiányában biztonságérzetünk csökken. Állandó hiányérzet lesz úrrá rajtunk és kívül keressük azt, ami belülről hiányzik. Gondoskodás utáni sóvárgás jelentkezik.

A Föld elemhez társított érzelem az együttérzés.
Amilyen fontos az, hogy ki tudjuk mutatni együttérzésünket mások felé, éppen olyan fontos, hogy képesek legyünk elfogadni azt másoktól.
Nem megfelelő működés esetén az érzés, hogy valaki törődjön velünk, határtalan és kielégíthetetlen lehet; vagy éppen az ellenkezője, az együttérzés teljesen hiányzik az emberből. És vannak olyanok, akik képtelenek elfogadni az együttérzést vagy bármiféle segítséget.

Nem tudjuk eléggé értékelni az életciklusunknak ezt a szakaszát. Emlékeink és élményeink feldolgozásával egyre ritkábban követjük el újra és újra ugyanazokat a hibákat. Egyre természetesebbé válik, hogy másokkal is megosszuk tudásunkat és segítsünk egymásnak. Ha mi magunk “jól tápláltak” vagyunk érzelmi szempontból, könnyen ébred bennünk az együttérzés és könnyebben észrevesszük, hol van ránk szükség és hol lehetnénk a leghasznosabbak.

A Föld elemhez tartozó késő nyári időszak a táplálás időszaka. Ez nem csak fizikai táplálást jelent. Elménket és szellemünket is táplálni kell, ha teljes és boldog életet szeretnénk élni. Ma az egyensúly eltolódott a test éltetése felé, és sokkal kevesebbet törődünk a lelkünkkel és a szellemünkkel. Fizikailag gyakori a túltápláltság, míg szellemileg inkább az alultápláltság jellemző. Ahogy egy anya sem csak fizikailag táplálja a gyermekét. Egy csomó mindent megtanít neki és feltétel nélkül szereti. Ez a táplálás a Föld elem ereje. Biztonságot és kiegyensúlyozottságot ad.

Mentális szint: Új gondolatok befogadása, megemésztése és beépítése. Ez olyan szilárd lelki biztonságot és olyan tudást ad, ami segít utána megbirkózni a nehéz helyzetekkel.

Ha nem működik megfelelően: Emésztési zavarok lesznek lelki szinten is. Nem tudjuk megemészteni a gondolatokat. Nem tudjuk megoldani a problémákat. Nem tudjuk befogadni és feldolgozni a velünk történteket. Tele vagyunk emésztetlen dolgokkal.
Biztonság hiánya, aggodalom és félelem ébredhet bennünk.

Ha jól működik: Rendelkezünk a szükséges képességgel, hogy tápláljuk a saját lelkünket és a saját érzelmeinket. A Föld minden szinten képes táplálni másokat és önmagát is. Amikor szeretteinknek, barátainknak vigaszra és támogatásra van szüksége, meg tudjuk adni azt a számukra. A szimpátia és az együttérzés könnyen és természetesen fakad belőlünk.

Szélsőséges működészavar esetén soha nem leszünk képesek másokat segíteni, ha a figyelmünk csakis önmagunkra szegeződik.
Nagyon sok együttérzésre és gondoskodásra lehet szükségünk. Akár produkálhatunk is mindig valamit (akár tüneteket, betegséget), ami erre az együttérzésre okot ad.
Másik véglet: Az ember semmiféle együttérzést nem tűr el. Sok szempontból abszolút tökéletesen működhetünk, de a ritka pillanatokban, amikor mi maguk bajba kerülünk, nem csak hogy nem kérünk segítséget és támogatást, de egyenesen félresöpörjük és elutasítjuk azt.
Megbomlik a saját magunkkal és másokkal való törődés megfelelő egyensúlya. Vannak olyan emberek, akik minden idejüket a másokkal való gondoskodással töltik – a saját hátrányukra. Kimerülnek és egy idő után a tartalékaik is kimerülnek. A másik véglet az olyan ember, aki szélsőségesen sokat törődik magával. Szinte megszállottan ügyelnek a fizikai megjelenésük és öltözködésük részleteire, egészen addig a másik szélsőségig, hogy egyáltalán nem érdekli őket a megjelenésük.

Szellemi szinten

A szellem táplálásából fakadó biztonság és stabilitás. Lelki egyensúlynak és a központunknak ez az érzése a Föld elem lényege a szellemünkben.
Erős Föld elem nélkül a szellem gyökértelen, egyensúlyhiányos és védtelen. Hiányzik a szeretet és a védelem, amit a Föld biztosít a többi elem számára. Elveszítjük az alapjainkat és úgy érezzük, mintha a szellemünknek nem lenne táptalaja/gyökere/otthona. Ha olyan ember fordul hozzánk, akiben a Föld elem nincsen egyensúlyban, minden szinten azt a fajta zavarodottságot fogja mutatni, mint egy gyermek, aki elvesztette édesanyját.

Biztonság és stabilitás forrása: gazdagság és bőség. Minden szinten.