Tűz elem – Nyár

A kulcsszavak: tűz minden szinten, melegség, szeretet, öröm, lelkesedés, érettség, teljesség, kapcsolatteremtés, könnyedség, szabadság, jókedv, vidámság

A Tűz elemnek bizonyos szempontból kettős természete van.

Az egyik a melegség és az öröm, a szeretet és a szeretet elfogadásának a képessége. Lelkesedés, érettség, teljesség, kapcsolatteremtés, könnyedség, szabadság, jókedv, vidámság.

A másik természete az emberi értelemmel kapcsolatos megkülönböztetőképesség.

A Tűz adja a kapcsolatteremtés, az őszinte és nyitott kommunikáció képességét. A segítségével leszünk képesek örömünket és tudásunkat másokkal megosztani. Érzelmi melegség árad belőlünk, és a segítségével tudunk szeretni és szeretve lenni. A Tűz a forrása minden szenvedélynek, ami tetteink mögött van, és annak is, hogy képesek vagyunk örömöt érezni minden törekvésünkben. Az öröm révén teljes szívvel belevethetjük magunkat mindenbe, amit csinálunk. Könnyedség, szabadság, jókedv, vidámság – ezt adja a Tűz elem. Mindent átjár.

Tűz elem - Nyár

Amikor szeretet és öröm van bennünk, megnyílunk az emberek felé és megosztjuk velük ezt. Kapcsolatba lépünk másokkal, barátságokat kötünk, és ennek a működésünknek közösségalkotó ereje is van. Ahogy a gyümölcsök éréséhez is melegre van szükség, ugyanúgy a Tűz elem ereje szükséges a jövő beteljesítéséhez, a remények és álmok kibontakoztatásához és megvalósításához. A Tűz elem segít abban, hogy minden helyzetben a legjobbat hozzuk ki magunkból és biztosítja azt, hogy életünk öröm- és szeretetteli legyen.

A Tűz egyben az intelligencia, a megkülönböztetőképesség ereje. A tiszta értelem ereje, az isteni szikra, ami minden emberben benne van. Ennek a segítségével képes az ember megragadni a dolgok igazi lényegét. Segít elválasztani az életünk szempontjából fontosat a nem fontostól, az igazán értékeset az értéktelentől.

Tűz elem – Szív, Vékonybél, Három melegítő, Szívburok

A Legfőbb Irányító: a Szív Fő szerv
A Fő szerv, ami elválasztja a tisztát a tisztátalantól: a Vékonybél – a Széválasztó
A Vérerek Ura: a Szívburok
A Három Energiaközpontért felelős Fő szerv: a Három Melegítő

Fizikai-energetikai szinten

Színe: piros
Íze: keserű
Illata: égett
Testrésze: erek
Érzékszerve: nyelv
Fizikai Szerve: szív, vékonybél
Megnyilvánulása: arc

A fizikai test működéséhez melegre van szükség. Az ember test hőmérséklete 37 fok. Még nagy nyári melegben is fűteni kell magunkat, hogy elérjük a test üzemi hőmérsékletét. Ennek forrása a Vesében tárolt energia, de a szabályozását a Tűz elem végzi. Azért társítjuk a Vért a Tűz elemhez, mert ezen keresztül tud eljutni a hő életfontos szerveinkbe és a test egészébe. A melegnek egyenletesen kell eloszlania. Vér, vérerek, szív, testhőmérséklet szabályozása mind a Tűz elemhez tartozik, amit a hozzá tartozó rendszereken keresztül végez. Vagy hideg lesz a test és egyes részei, kéz, láb, has, stb..vagy túl forró, piros arc, hőhullámok, indokolatlan melegség, szomjúság, szárazság jelentkezhet. Meleg nélkül nincs, ami eloszlassa a Föld nyirkosságát, nedvességét, vizenyősségét.

Nem csak a nyelv, maga a beszéd is a Szív irányítása alatt áll. A Szív a Shen (Szellem, Lélek, Tudat) lakhelye. Ezért bizonyos lelki betegségekben, szélsőséges idegesség, pánikrohamok, álmatlanság, zavaró álmok esetén gyakran kell a Szív energiáit kezelni. Azt mondják, hogy a hisztéria vagy a mánia az irányítás nélkül maradt belső lángolás következménye.

A Vékonybél felismeri a tisztátalant, a használhatatlant, és megőrzi, kiválogatja a tisztát. Ha ezt nem tudja megtenni, a szervezet megtelik szeméttel, mert sok olyan anyag is felszívódik, amire nincs szüksége és nem tud kiűríteni magából. A mérgek a bőrben is összegyűlnek, pattanás, akné, ekzéma jelenhet meg. Ízületi gyulladás, köszvény, reuma mind a Szétválasztó által a szervezetbe került tisztátalan dolgokból erednek.

Lelki szinten (érzelmek, gondolkodás)

A beszédben, kommunikációban és kapcsolatok alakításában nagyon fontos szerepe van a Tűz elemnek. Egyensúlyhiány esetén zavart észlelhetünk a beszéd és a kommunikáció különböző szintjein.
Egyensúly: Élénk intelligencia, tiszta gondolatok és jó emlékezet. Élettel és energiával teli gondolatok.
Túlzás: Gyors beszéd és gondolkodás, irányítás nélküli, túlfűtött bőbeszédűség.
Gyengeség: Élettelen hang, unalmas, tűz nélküli beszéd. Hiányzik a lelkesedés.
A hang szikráját és izgatottságát adja. Élettel tölti meg a hangunkat és a tekintetünket. A Tűz elemhez társított hang a nevetés. Egyensúlyzavarban irányíthatatlan nevetés vagy nevetés hiánya, túlzott vagy indokolatlan öröm vagy az öröm hiánya jelentkezik.

Egyensúly: Örömünket leljük abban, hogy megosztjuk az emberekkel a gondolatainkat, az érzéseinket és az érzelmeinket, és abban is, hogy másokat meghallgassunk. Jó kommunikáció, jó kapcsolatteremtő-képesség jellemzi. Több ember esetén olyan közösséget jelent, amelyben áramlanak a gondolatok. Együtt teremteni, együtt cselekedni egy közös célért. Az ötletek, gondolatok és érzelmek adásával, kapásával, és a megosztásával eggyé válunk a beszélgetésben és a kommunikációban. Igazán meg tudjuk így érteni, hogyan érez a másik és mit szeretne nekünk mondani, és megvan bennünk az erő elmagyarázni nekik azt, mi hogyan érzünk és mit gondolunk. Nyitottak vagyunk és őszinték, és eszmecseréink ilyenkor a legmagasabb szintűek. Adni és kapni, ezek harmóniája a Tűz elem egyensúlyának a biztos jele.

Az az egyén, akiben a Tűz egyensúlya felborult, kétségbeesetten akarja, hogy megértsék; elkeseredettségében talán önzőnek és a figyelem középpontját keresőnek tűnhet annak érdekében, hogy találjon valakit, aki pontosan tudja, hogyan érez ő.

A Tűz elem irányítja a kapukat, amin keresztül energiáink, érzelmeink, gondolataink áramlanak. Egyensúly esetén ezek harmonikusan működnek, szükség szerint nyílnak és csukódnak. Egyensúlyzavarban nyitott vagy csukott állapotban ragadhatnak be. Egyensúlyban két ember között nyitottság és bizalom van. Ennek hiányában túl védekező, zárkózott, gyanakvó vagy túl bizalmaskodó, védtelen az ember. Mindkettő a szabad kommunikáció gátja. Van, aki túlságosan megnyílik mások előtt, nem tudja megvédeni önmagát. Vagy olyan kevés a Tűz, hogy nem mer megnyílni, nehogy a tüze kialudjon, állandóan védekezik, törékeny. Hiányzik a bizalom, fél, hogy elveszíti önmagát. Gátlások, félelmek jelentkezhetnek.

A gondolati szinten nem tudjuk megkülönböztetni, melyik gondolatot fogadjuk be és melyik olyan szemét, ami megmérgezi a gondolkozásunkat. Amikor a Tűz elem egyensúlyban van, nyugodtak és nyitottak vagyunk, nem aggódunk többet azon, hogy milyen sérelem érhet minket, és félelem nélkül meg tudjuk osztani a belső gondolatainkat és érzelmeinket.

Szellemi szinten

Kapcsolat a belső napunkkal, saját szellemünkkel, igazi önmagunkkal. Működésbe jön az igazi megkülönböztetőképesség, ami elválasztja egymástól az igazat a hamistól, az örök értékeket a mulandótól. Amikor a szellemünkkel kapcsolatban vagyunk, tudjuk, hogy biztonságban vagyunk, bármi is történjen. Ha nem tápláljuk szellemünket, az erő és az elhatározás helyett csak gyengeséget és bizonytalanságot érezhetünk. Egyensúly hiányában nincsen öröm, nincsen melegség és nincsen szeretet. Nincsen „belső nap”, ami megvilágítaná az utat. Az élet lapos és monoton lesz. Az ember elcsügged, kudarcot vall és mindent felad. Szomorúságot, ürességet, elszigeteltséget, szellemi gyökerektől megfosztottságot érzünk. A nyár különleges ajándéka, a Tűz energia abban segít, hogy melegséget árasszunk magunkból és melegséget tudjunk befogadni. Az adással és tudásunk, érzelmeink, javaink megosztásával egyben saját Tüzünket is tápláljuk, lelkünk virágba borul, és a nyári napsütés legjavát árasztjuk szét a világban.

Mélyebb szinten a Tűz elem a boldogság, ami szeretetként, nevetésként és lelkesedésként nyilvánul meg. Az éves ciklus kiteljesedésének tetőpontját jelentő nyár során mi is kiteljesedhetünk. A Tűz szétáradó melege segít nekünk is kiteljesedni és eggyé válni a világgal, hasonlóan egy nyíló virághoz. Tűz elem gyengesége esetén hiányzik a belső gazdagság, nincsen, amit megoszthatnánk. Hiányzik az öröm és az együttérzés. Van vágy a megosztásra, de a félelem meggátolja. Csak akkor tudunk harmonikus kapcsolatokat létrehozni, ha megtapasztaljuk, hogy milyenek vagyunk erőnk teljében. Tűz elem többlet esetén az ember “túl sok” lehet, mindig nevet, mindig poénkodik, mindig beszél, mindig szerepel és egy pillanatra sem ereszt le.