Lévai Sándor: Sürgősségi állapotok akupunktúrás kezelése (minta)

Szeretettel ajánlom Lévai Sándor: Sürgősségi állapotok akupunktúrás kezelése című könyvét azoknak, akik energetikai gyógymódokkal vagy harcművészetekkel foglalkoznak, hogy a mindennapokban előforduló, sűrgős beavatkozást igénylő esetekben segítséget tudjanak nyújtani.

 

 

„A kilencvenes évek elején részt vettem egy tanítványom esküvői vacsoráján egy kis faluban, Franciaországban. A vacsora közepén az egyik meghívott eszméletét vesztette, a feje a tányérjába borult. Öt orvos volt jelen ezen a vacsorán, de senki sem tudott segíteni. Csak megállapították, hogy szegény vendégnek megállt a szíve. A tanítványom kérésére néhány tűvel újra tudtam indítani a szívét, és a mentők érkezéséig – ami egy órába telt – életben tudtam tartani.

Amikor 2010-ben egy beszélgetés során ez szóba került az eszméletvesztéssel kapcsolatban, tanítványaim kértek egy részletesebb előadást az elsősegélyről. Így született meg ez az anyag.

Nem arról van szó, hogy a kínai orvoslás hatásosabb lenne az elsősegélynyújtásban a nyugatinál, hanem arról, hogy egy bizonyos helyzetben, amikor a nyugati orvoslás technikai és személyi jelenléte hiányzik, akkor az akupunktúrával segíteni tudunk, amíg a másféle segítség meg nem érkezik. Életet mentünk vagy egy hirtelen előálló panaszt, fájdalmat oldunk meg.” (Lévai Sándor, részlet a könyv Előszavából)

 

A könyv angol nyelvű verziója részletes magyarázó ábrákkal és összefoglaló táblázatokkal segíti a pontok között és a kezelésekben való eligazodást.

Sándor Lévai: Acute care: Managing common acute conditions with acupuncture

(link ide: https://www.redwingbooks.com/sku/ManComAcuCon-E)

 

Példa:

 

 

Acute lower backache (Yao Tong)

 

In an acute situation, the Ben ‘branch’ should be managed first; afterwards, possibly the ‘root’.

 

According to the location of the pain

 

Distal points:

 

Yao Tong Xue* If the pain occurs above navel level on one side.
SI-3 (Hou Xi) If the pain occurs on one side at the level of the navel.
DM-26 (Ren Zhong) If the pain occurs on the central line along the spine (or spreads a bit towards both sides). Patients can be needled in a standing position and asked to move slightly and carefully.
BL-10 (Tian Zhu) Promotes qi circulation in the channel.
BL-40 (Wei Zhong) When the pain is in the lower back above the gluteus (on one or both sides).

* Yao Tong Xue – These are two extra points back on the back of the hand, at the joint of the second and third, and the fourth and fifth metacarpal bones, under one cun from wrist crease.

Local points:

‘A Shi’ points (Where the pain is)

DM-3 (Yao Yang Guan)

DM-4 (Ming Men)

DM-8 (Jin Suo)

Shi Qi Zhui Xia – On the midline of the lower back, in the depression below the spinous process of the fifth lumbar vertebra (L5). Very effective at the lower back

BL-32 (Ci Liao) – very effective in case of sacral pains

Tun Zhong – At the centre of the buttock, 3.5 cun lateral to the posterior midline, on the level of the 4th sacral foramen. Needle at least 5cms deep.

BL-25 (Da Chang Shu)

 

Most local points can be cupped after treatment.

 

Treatment example: Acute pain, in the mid-line

 

SI-3 (Hou Xi) – The patient should move forward, backward, round and round, for about 20 minutes, while the needles are being dispersed. If the pain does not disappear entirely, add BL-40 (Wei Zhong), DM-3 (Yao Yang Guan) and other ‘A Shi’ points.

 

In the case of lateral pain, instead of SI-3 use Yao Tong Xue (These are two extra points back on the back of the hand, at the joint of the second and third, and the fourth and fifth metacarpal bones, under one cun from wrist crease).

 

The patient should lay supine with their head raised, legs bent, soles on the treatment table. Needle in this position:

TH-5 (Wai Guan)

 

Needles are retained for 15 minutes and must be stimulated three times with tonification.

 

After removing the needles, the patient is asked to walk up and down.

ST-36 (Zu San Li)
RM-6 (Qi Hai)

 

According to the reasons for the pain

 

Damp-Cold

BL-25 (Da Chang Shu) and A Shi points With dispersion.
BL-23 (Shen Shu) With dispersion and moxibustion.
BL-40 (Wei Zhong) By bleeding.

 

Stagnation of Qi and Blood after excessive physical work

PC-5 (Jian Shi) With dispersion.
SP-6 (San Yin Jiao) With dispersion.
BL-40 (Wei Zhong) By bleeding.

 

Damp-Heat

BL-23 (Shen Shu)  
BL-28 (Pang Guan Shu)  
A Shi points  
BL-40 (Wei Zhong) By bleeding.

 

Qi stagnation

PC-5 (Jian Shi) With dispersion.
LV-3 (Tai Chong) With dispersion.
BL-40 (Wei Zhong) With dispersion.

 

Description of the method of bleeding BL-40 (Wei Zhong):

 

In the case of an acute lumbago, blood-letting should be performed in a standing position. After cleaning the area of the point in both popliteals with an alcoholic swab, ask the patient to tense and straighten both legs. The affected points must be tapped with a ‘plum blossom’ hammer; then small cups placed on the slightly open points to make them bleed more easily. After a few minutes, they can be removed.

 

In certain cases of lower backache, if the pain is in the region of the L5–S1 vertebrae in the midline. Use the Shi Qi Zhui Xia extra point, with the two Jia Ji points nearby.

 

 

 

 

A könyv itt kapható. (link)

https://www.redwingbooks.com/Shopping.jmdx?action=addToCart&productId=2357&sourcePage=%252FBrowse.jmdx%253FsearchString%253DManComAcuCon-E%2526action%253DperformSkuSearch

 

 

Lévai Sándor a hagyományos kínai orvoslás – akupunktúra és gyógynövény terápia – nagy tapasztalatú szakértője.

 

1956-ban hagyta el Magyarországot. Franciaországban és Kínában végezte tanulmányait, és építette fel praxisát. 1970-ben iratkozott be a Dr. Jean BORSARELLO által vezetett három éves akupunktúrás tanfolyamra (S.E.R.D.A.) Párizsban. További négy évig követte mestere oktatását, lenyűgözte az akupunktúrás gyógyítás szépsége és hatékonysága. 1978-ban beiratkozott Leung Kok Yuen professzor kurzusára Strasbourg-ban és 1981-ben diplomázott (The North American College of Acupuncture). 1986-ban az E.R.A.T.E.C. Francia Tradicionális Akupunktúra Szakszervezet főtitkárává választották, és a francia akupunktúrás diploma vizsgabizottságának tagja lett. Öt évi kínai gyógynövény-tanfolyam (Párizs – Peking) után 1993 és 1998 között igazgató és oktató tanár lett a „ZHEN JIU” akupunktúrás képzésen. 1998 és 2003 között az Európai Akupunktúrás Szövetség (Association Europe Acupuncture (A.E.A.) elnöke volt. 2004-ben visszatért Magyarországra, és immár magyar nyelven osztja meg tudását olvasóival.

 

 

Ajánlások Lévai Sándor: Sürgősségi állapotok akupunktúrás kezelése című könyvéhez

 

Qi Kunghoz és a kínai energetikai rendszerhez jól értő barátomnak adtam ajándékba ezt a könyvet pár tucat akupunktúrás tű kíséretében, amikor családjával több éves külföldi útra indult, mondván, egyszerűbb problémák esetén a könyvben leírtak hasznára válhatnak.

Utólagos beszámolója szerint fejfájás, köhögés, torokgyulladás, lumbágó esetén alkalmazta eredményesen a könyvben leírt kezeléseket.

Dr. Németh István

Belgyógyász, akupunktúrás orvos

 

Rendkívül izgalmasnak találom egyszerre sürgősségi és akupunktúrás orvosként olvasni a könyvet. Tudni, hogy mit tennék sürgősségi orvosként és érteni, és tudni mit lehet tenni a technika adta lehetőségek nélkül akupunktúrával.

A könyvben nem csak kezelési javaslatokat találunk a különböző sürgősségi esetek megoldására, hanem segít megérteni a kialakult helyzet energetikai hátterét.

Mészáros Zsolt

Belgyógyász, akupunktúrás orvos

 

Nyugati orvosként sok olyan fájdalmat látunk, aminek hátterében nem sikerül semmilyen fizikai elváltozást kimutatni (pl. migrén, irritabilis bél szindróma, vándorló ízületi fájdalmak, bizonytalan mellkasi fájdalmak). A könyvben leírt tanácsokat követve nem csak megszüntetni lehet a fájdalmakat, de a szervezet működésének a helyreállításával a további fájdalmak kialakulása is megelőzhető.

Joós Károly

Orvos, akupuntúrás orvos

 

Lévai Sándort személyesen ismerem. Számtalan alkalommal láttam, ahogy eredményesen kezel más kollégák által nem kezelhetőnek minősített eseteket. Az ebben a könyvben a sürgősségi ellátás kapcsán leírtak 40 éves akupunktúrás orvosi és 25 éves oktatói tapasztalata során kikristályosodott tudásának és a több, mint 2000 éves kínai orvoslás klasszikus szövegeiben leírtaknak az összegzése.

A fájdalmaktól a legkülönfélébb rosszulléteken át a különböző vérzésekig találunk magyarázatokat és kezelési tanácsokat.

Mezősi Anna

Shiatsugyógyász, jógaoktató, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta

 

Az akupunktúráról biztos nem az jut eszünkbe először, hogy vészhelyzetben alkalmazzuk. Mégis kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a nyugati orvoslás technikai és személyi feltételei hiányoznak, és az akupunktúrával segíteni tudunk a szakértők megérkezéséig.

Kicsi Vú

5 elem konyha szakértő

 

Hirtelen kialakuló panaszok és fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazhatjuk az akupunktúrát a könyvben leírtak szerint.

Lumbagó, porckorongsérv, ficam, rándulás és egyéb sportsérülések esetén az akupunktúra szinte azonnali fájdalomcsillapítást eredményezhet.

Baranyai Betti

Shiatsugyógyász